BMW X2 xDrive 25d

"Un SUV neconventional pentru o generatie nonconformista"
PUNCTAJ
4TUNING
89
PRIZA LA PUBLIC
59
NOTA CITITORULUI
89
DESPRE TEST SI SUMAR PUNCTAJ
Testat de: Alexandru Monenciu
  • Km. la bord: 2.000
  • Km. efectuati: 650
  • Tipul drumului: Asfalt
  • Mediul de condus: urban / extraurban
  • Conditii meteo: Ploaie, Uscat
  • Traseu: Bucuresti-Constanta-Retur
  • Numar de pasageri: 2
  • Bagaje: NU
  • Stil de condus: Legal
BMW a dezvoltat noul X2 cu un singur lucru in minte: sa fie un adevarat magnet pentru tinerii activi si nonconformisti din ziua de azi. Noi l-am testat in weekend-ul care tocmai a trecut, iar mai jos vezi daca a reusit sau nu sa faca ce si-a propus.

Specificatii tehnice

TINERI Cel mai probabil sa o conduca:
TINERI
URBAN / EXTRAURBAN Conceputa sa fie condusa:
URBAN / EXTRAURBAN
MAGNET ABSOLUT Sex-Appeal:
MAGNET ABSOLUT
  • Carburant Motorina
  • Cilindree 1995 cmc
  • Putere 231 CP
  • Cuplu 450 NM
  • 0 - 100 km/h 6.7 sec
  • Viteza maxima 237 km/h
  • Tractiune Integrala
  • Greutate 1585 kg
  • Consum mixt 5,3 l/100 km
  • Nr. locuri 5
  • Nr. usi 5
  • Volum portbagaj 470 litri
  • Euro NCAP 5*
  • Pret de pornire 43.495 euro
  • Pret model testat 63.508 euro
  • Impozit anual 179 lei

Exterior

PUNCTAJ 4TUNING
10 /10

Acum vreo doi ani, masina mea de zi cu zi era un Nissan 200SX. E japoneza aia pe care se straduiesc drifterii sa o dea de-a latul; asa era si "Bibica" mea (incearca sa nu razi de porecla). Alba, cu 170 de cai, faruri escamotabile, motor turbo, tractiune spate, distractiva...ce sa mai?

Intr-o zi, nu chiar de vara, ma plictiseam de moarte in Bucuresti, asa ca m-am hotarat impreuna cu logodnica mea sa facem o nebunie: sa mergem in Vama si sa dormim in masina. Fara griji, fara program si fara niciun plan. 

BMW X2 25d xDrive

Ajunsi acolo am descoperit un loc demential, chiar langa cherhana, unde stai cocotat pe o stanca si ai marea exact in fata ta. Pot sa spun ca au fost unele dintre cele mai grele, dar si unele dintre cele mai frumoase zile din viata mea. De ce grele? Incearca tu sa dormi intr-un 200SX cand ai aproape 2 metri si peste 100 de kile.

Timpul a trecut, insa locul acela a ramas la fel de memorabil. De unde stiu? Pentru ca m-am intors acolo weekend-ul asta, cu aceeasi domnisoara, dar cu alta masina care atrage la fel de multe priviri ca si "Bibica". Ma refer desigur la noul BMW X2. Si nu, de data asta nu am mai dormit in masina.

BMW X2 25d xDriveBMW X2 25d xDrive

Cum spuneam mai sus, BMW a dezvoltat noul X2 pentru o generatie tanara, activa si noncomformista, insa pot spune ca masina asta atrage toate privirile indiferent de varsta, situatie materiala sau cunostinte auto. La prima vedere nu prea stii cu ce ai de-a face, in sensul ca ai in fata ta un Sport Activity Coupe , adica o combinatie intre o masina sport si un SUV. Nici tipul de la spalatorie nu a stiut cum sa o incadreze: "Asta ce-i? Masina mica sau SUV?"

BMW X2 25d xDrive

Chiar si asa, cu siguranta a fost fascinat de ea, la fel ca si mine dealtfel. Mi-am dat seama de asta pentru ca in timp ce o stergea nu inceta sa-i laude "rinichii" supradimensionati, liniile si unghiurile drepte, botul agresiv, jantele negre din aliaj usor cu diametrul de 18 inch, sau cele doua embleme in plus, montate de BMW pe stalpii C. Unii zic ca-s de prost gust, nemtii sustin ca le-au pus acolo ca o trimitere directa la legendarul model E9, iar eu cred ca arata destul de bine, insa ca da...sunt putin cam mult. 

BMW X2 25d xDrive

In orice caz, daca te gandesti la un X2, trebuie neaparat sa optezi pentru pachetul exterior M Sport X si mai ales pentru culoarea Galvanic Gold. Cele doua optiuni te vor costa putin peste 6.000 de euro, dar crede-ma pe cuvant: merita fiecare cent. Mai ales culoarea.

 

Interior

PUNCTAJ 4TUNING
8 /10

Sa fiu sincer, interiorul nu m-a impresionat foarte tare si asta pentru ca este prea cuminte, prea traditional. Da, are un display generos pentru sistemul de infotainment, lumina ambientala, materiale de cea mai buna calitate, finisaje de nota 10 sau ceasuri de bord semi-digitale, insa chiar si asa, cred ca echipa de creatie putea sa faca ceva mai extravagant, care sa mearga mai bine cu exteriorul. 

BMW X2 25d xDrive

Stiu ca toti tintesc spre un habitaclu cat mai simplu, insa o masina ca noul X2, care se abate de la orice regula, ar fi meritat mai multe butoane, lumini si tot felul de artificii. A, era sa uit de schimbatorul de viteze care este parca din alt film. Este mult prea lung, prea "simplu", prea banal...prea ca de Duster. 

BMW X2 25d xDrive

Desigur, interiorul are si cateva parti pozitive. Spre exemplu materialele folosite, finisajele, este foarte bine antifonat, dispunerea butoanelor si usurinta cu care soferul le poate folosi sau sistemul multimedia care se comporta exemplar. Bordul indreptat catre sofer este deja o traditie la BMW, asa ca nu o sa insist foarte mult pe aceasta caracteristica, insa este un detaliu pe care l-am admirat dintotdeauna la modelele bavarezilor.

BMW X2 25d xDrive

O surpriza placuta au fost scaunele fata, care desi au fost sport si m-au speriat la prima vedere, s-au dovedit a fi foarte confortabile la drum intins. In plus, ofera un suport perfect atat lateral cat si la nivelul sezutului, astfel ca poti intra sportiv in viraje fara sa-ti fie teama ca aluneci si pierzi controlul. 

Spatiu

PUNCTAJ 4TUNING
9 /10

Habitaclul este destul de aerisit iar spatiul de care dispun pasagerii este relativ generos. De ce doar relativ? Ei bine, pentru ca in fata te poti lafai in limitele bunului simt, fie ca vorbim de sofer sau de pasagerul din dreapta, insa cei din spate nu sunt chiar atat de norocosi. La genunchi si la umeri ai loc destul, insa la cap nu ar strica putin mai mult spatiu.

BMW X2 25d xDrive

Daca ai o inaltime peste medie, vei sta mereu cu capul in plafon si risti ca la fiecare denivelare sa-i testezi rezistenta. Asa ca fie mergi numai pe drumuri ca-n palma, greu de gasit in Romania, fie te pui mereu in dreapta soferului si ii lasi pe cei mai micuti in spate. 

BMW X2 25d xDrive

Spatii de stocare gasesti peste tot, inclusiv in usi, cotiera, in spatele scaunelor, sub consola centrala (acolo unde sunt si suporturile pentru pahare) iar torpedo-ul este foarte incapator. 

Chiar daca nu vorbim despre un SUV pur-sange, noul BMW X2 propune un portbagaj destul de mare pentru segmentul din care face parte. Cu bancheta spate in pozitie normala, ai 470 de litri disponibili pentru bagaje, insa daca o rabatezi, spatiul creste pana la 1355 de litri. Ca o comparatie, X2-ul sta mai bine decat Audi-ul Q3 la acest capitol (modelul nemtilor se lauda cu un portbagaj de 460 de litri).

BMW X2 25d xDrive

Motor

PUNCTAJ 4TUNING
8 /10

Masina testata de noi este cel mai puternic X2 pe care banii il pot cumpara la momentul actual. Asta inseamna ca vorbim despre versiunea X2 25d xDrive, cu motor diesel de 2.0 litri TwinPower Turbo, capabil de 231 de cai putere si 450 Nm cuplu. Raspunde prompt la comenzi, urca rapid in ture, iar lag-ul turbinei nu este foarte deranjant (daca faci kickdown pe la 1.500 sau 2.000 de rotatii pe minut ezita cateva secunde, insa mai sus nu ai aceasta problema).

BMW X2 25d xDrive

In ceea ce priveste puterea, eu cred ca 231 de cai sunt mai mult decat suficienti, chiar daca masina cantareste 1585 de kilograme. Nu am avut nicio clipa impresia ca se chinuie sa urneasca din loc caroseria, indiferent daca modul de condus selectat era Sport sau Comfort. Desigur, in modul Eco este ceva mai lenes, dar la o adica exact asa trebuie sa se comporte pentru un consum cat mai redus. 

BMW X2 25d xDrive

Zgomotul produs de agregatul cu patru cilindri in linie este destul de pronuntat, insa normal pentru un propulsor cu patru cilindri in linie. Partea buna este ca tot acest zgomot nu patrunde mai deloc in habitaclu, astfel ca vei putea sa-ti vezi linistit de condus si vei putea sa-ti asculti muzica preferata si fara sa o dai la maxim. 

 

 

Transmisie

PUNCTAJ 4TUNING
10 /10

Modelul testat de noi a avut o transmisie automata Steptronic Sport cu opt trepte de viteza, care m-a lasat pur si simplu fara cuvinte. Este extrem de rapida, lina si precisa, indiferent daca o lasi in modul automat sau schimbi tu singur vitezele cu ajutorul padelelor situate in spatele volanului. 

BMW X2 25d xDrive

Am supus-o chiar si unui test de "anduranta" sa-i zic asa, pe care l-a trecut cu brio. Am avut impresia ca in traficul sufocant din Bucuresti si implicit la viteze reduse, cutia se va comporta ciudat in modul manual, dar nici vorba de asa ceva. Transmisia a continuat sa-si faca treaba impecabil si sa schimbe vitezele cu o rapiditate ametitoare. 

Performante

PUNCTAJ 4TUNING
9 /10

In aceasta configuratie, BMW-ul X2 nu este deloc o masina lenesa. Atinge 100 de km/h in 6.7 secunde, iar cu pedala de acceleratie la podea si destul drum liber in fata, acul va urca pana in dreptul valorii de 237 de km/h. Cu alte cuvinte, nu te faci de rusine daca vrei sa intri intr-o depasire.

BMW X2 25d xDrive

Franele cu discuri ventilate sunt eficiente indiferent de starea suprafetei de rulare, iar sistemul electronic de stabilitate coopereaza foarte bine cu acestea pentru a-ti oferi toata siguranta de care ai nevoie. 

Suspensia si directia M Sport sunt alte doua optiuni pe care trebuie neaparat sa le bifezi atunci cand iti configurezi un X2. In acest caz, volanul iti ofera tot feedback-ul de care ai nevoie, directia este foarte precisa si deloc greoaie, iar suspensia...ei bine, extraordinara dar cam rigida pentru drumurile noastre. Chiar si in modul Comfort am simtit fiecare denivelare mai mare, iar in Sport nici nu mai zic. Insa daca strangi din dinti si te concentrezi pe virajele din fata ta, vei avea un zambet larg pe fata la finalul zilei. 

BMW X2 25d xDrive

 

 

Tinuta de drum

PUNCTAJ 4TUNING
10 /10

Noul model al bavarezilor are o garda la sol de 182 de mm, o lungime de peste 4 metri (4360 mm) si un ampatament de 2670 de milimetri. Ce vreau sa spun este ca in ciuda acestor dimensiuni, potrivite sa le spun asa, masina este foarte agila si se comporta foarte bine atat in trafic cat si la drum intins, ruliul este aproape insesizabil, iar parcatul este floare la ureche. 

BMW X2 25d xDrive

Daca nu te descurci atat de bine la parcarile laterale, fii fara griji pentru ca X2-ul se poate parca (aproape) singur. Tot ce ai tu de facut este sa gasesti locul, sa pui schimbatorul in pozitia necesara (D sau R) si sa operezi frana. Senzorii de parcare si camera de marsarier te vor anunta cand sa o folosesti, iar de volan nici ca trebuie sa-ti pese. Este putin ciudat, daca nu ai mai experimentat acest lucru, insa te obisnuiesti foarte repede.

BMW X2 25d xDrive

Asa cum era de asteptat, modul Sport schimba comportamentul masinii, suspensia este si mai rigida, motorul raspunde mai rapid la comenzi iar transmisia este mai vioaie. In plus, atunci cand il activezi, pe display-ul care "pluteste" deasupra bordului iti apar doua ceasuri care indica caii putere si cuplul folosit in momentul respectiv. 

BMW X2 25d xDrive

Din pacate nu am reusit sa fortez prea mult tractiunea integrala xDrive pe teren accidentat, insa zapada ramasa pe stradute in urma codului portocaliu mi-a dat oarecum ocazia sa o incerc. Sunt mai mult decat convins ca intr-o sesiune de off-road nu te lasa la greu, asta desigur daca te ajuta si anvelopele. 

 

Vizibilitate

PUNCTAJ 4TUNING
8 /10

Pozitia la volan este una inalta, exact cum ai vrea sa fie intr-un crossover astfel ca poti vedea cu usurinta tot ce te inconjoara iar oglinzile laterale si cea retrovizoare iti ofera o imagine foarte buna a ceea ce ai in spate. Acest lucru se intampla chiar daca luneta nu te impresioneaza din prima cu dimensiunile ei.  

BMW X2 25d xDrive

Am lasat parbrizul la final, pentru ca as dori sa insist mai mult pe el. Inteleg ca inginerii au dorit neaparat o forma a caroseriei cat mai aerodinamica si mai sportiva, insa tocmai din aceasta cauza, parbrizul este putin cam prea inclinat si ofera o vizibilitate destul de slaba in partea superioara. Asta inseamna ca daca vrei sa vezi semaforul, spre exemplu, trebuie sa te apleci destul de mult peste volan. 

Siguranta

PUNCTAJ 4TUNING
10 /10

Noul BMW X2 este o masina de ultima generatie, cu sisteme de siguranta si asistenta menite sa-ti faca viata mai sigura si mai usoara in spatele volanului. Tocmai de aceea specialistii EuroNCAP i-au acordat punctajul maxim de 5 stele la testele de siguranta si au concluzionat ca modelul bavarezilor ofera 90% siguranta pentru pasagerii adulti, 87% pentru copii si 74% pentru pietoni. 

BMW X2 25d xDrive

Nu am sa le enumar pe toate, insa cele care mi-au atras in special atentia sunt sistemul de asistenta trafic aglomerat, de asistenta la parcare, alerta la parasirea benzii de circulatie sau asistenta la coborarea in panta.

BMW X2 25d xDrive

 

Dotari

PUNCTAJ 4TUNING
9 /10

Masina testata de noi vine foarte bine echipata inca din standard, cu volan multifunctional, prezoane antifurt, monitorizare presiune anvelope, covorase din velur, cotiera centrala fata, servicii BMW ConnectedDrive si multe altele.

BMW X2 25d xDrive

Lista echipamentelor optionale include mai multe pachete (lumini, First Class Upgrade, Innovation, Advanced Parking, Business Class), sistem wireless de incarcare telefon mobil, actionare automata a haionului, scaune sport pentru pasagerii din fata, ornamente interioare Hexagonantracit, sistem de spalare a farurilor, volan M imbracat in piele, pachet exterior M Sport X, sistem de acces Confort, camera pentru marsarier, head-up display, sistem audio Harman/Kardon care costa 505 euro dar face toti banii, sau farurile adaptive full-LED care iti ofera o vizibilitate optima in orice conditii. 

BMW X2 25d xDriveBMW X2 25d xDrive

 

Consum

PUNCTAJ 4TUNING
7 /10

Teoretic, consumul declarat de producator nu este foarte mare, avand in vedere ca vorbim despre o masina de 1.5 tone cu 231 de cai putere, tractiune integrala xDrive si transmisie automata. BMW ofera un consum urban de 5.9 litri/100 de kilometri, extraurban de 4.9 litri/100 de km si unul combinat de 5.3 litri/100 de kilometri. 

BMW X2 25d xDrive

Am spus teoretic, pentru ca aceste valori nu sunt nici macar apropiate de cele reale. Daca cel urban a ramas intepenit la 8.2 litri/100 de kilometri, dat fiind traficul infernal din Bucuresti, cel extraurban nu a vrut sa scada nici macar o clipa sub 6.6 litri. De obicei nu ma intereseaza atat de mult un consum scazut, dar acum am fost curios sa vad cat de mult ma pot apropia de cifrele oficiale. 

BMW X2 25d xDrive

De la 4.9 la 6.6 e cale lunga, si tine minte ca am reusit aceasta performanta dupa ce am rulat kilometri buni cu modul Eco activata, cu functia de coasting, am fost cat se poate de atent cu acceleratia si cu franarea, iar viteza maxima nu a depasit 100 de km/h. Sistemul de infotainment ma complimenta intr-una pentru stilul de condus "cuminte", insa consumul tot nu a scazut. 

Pret

PUNCTAJ 4TUNING
8 /10

Asa cum spuneam la inceput, noi am testat cel mai puternic X2 pe care-l poti cumpara la momentul actual. Versiunea 25d xDrive are un pret de pornire de 43.495 de euro. Toate dotarile pe care le-am enumerat mai sus si altele pe care nu le-am amintit, au costat putin peste 20.000 de euro, ceea ce inseamna ca pretul final a ajuns la 63.508 euro cu TVA

BMW X2 25d xDrive

Pretul de pornire mi se pare cam mare, avand in vedere ca rivalii din segment stau ceva mai bine. Spre exemplu, un Audi Q3, diesel, cu tractiune integrala si cutie automata in nivelul de echipare de top (Design) costa de la 38.820 de euro in sus. Tot cam pe acolo este si Jaguar-ul E-Pace, care pleaca de la 38.080 de euro. 

 


 

 

Special

PUNCTAJ 4TUNING
10 /10

Pachetul M Sport X este la fel de special ca si noul X2 si este disponibil in premiera. Pe scurt, acesta propune mai multe elemente estetice inspirate din motorsport, care fac masina sa iasa si mai mult in evidenta. La exterior avem mai multe insertii Gri Frozen, ornamente pentru arcadele rotilor, spoiler spate M sau logo-ul diviziei de performanta pe laterale. 

BMW X2 25d xDrive

Habitaclul se distinge prin pragurile si suporturile M pentru picioare, scaunele sport imbracate in Alcantara cu cusaturi galbene, volan M imbracat piele, capitonaj pentru plafon BMW Individual, sau lumina ambientala speciala cu tehnologie LED in ornamentele portierelor.

BMW X2 25d xDrive

 

Concluzii

PUNCTAJ TOTAL
89 / 100

BMW-ul X2 este fara indoiala o masina extrem de atragatoare, pe care speram sa o vedem cat mai des pe drumurile patriei. M-a si impresionat, dar m-a si dezamagit in anumite cazuri. Acum urmeaza sa vedem daca publicul acela tanar, activ si nonconformist caruia i se adreseaza in mod special va da 60.000 de euro pe un X2, sau va plati in continuare mai putin pentru un Q3 sau pentru un E-Pace. 

 

 

 
  • Interior 
  • Consum
  • Vizibilitate parbriz
  • Schimbator de viteze
  • Motorul diesel TwinPower Turbo
  • Pachetul M Sport X
  • Directia M Sport
  • Transmisia Steptronic Sport
  • Sistemul audio Harman/Kardon
  • Aspectul exterior

 

SPUNE-TI PAREREA!

NOTA CITITORULUI
89 / 100
Browser-ul tau nu suporta javascript. Te rugam sa-l actualizezi.
Acordă o notă maşinii
Salvează
Punctajul dat de 4Tuning este cat se poate de obiectiv, fiind rezultatul propriei experiente acumulata conducand mai multe masini similare. Punctajul 4Tuning al fiecarei masini este si ca urmare a comparatiei cu alte modele din acelasi segment, niciodata cu masini din alte categorii. Popularitatea unei masini este calculata in functie de numarul de citiri ale articolului, impactul in mediul social online si comentarii. Nota cititorului este media notelor date de vizitatori, in functie de propriile preferinte. Spune-ti si tu parerea despre aceasta masina mai jos.
Da o nota masinii testate

Distribuie pe Facebook


Vezi toate pozele (47) Poze BMW X2 25d xDrive
[+] mai multe