Transalpina, Transfagarasan, Transbucegi: cand se deschid cele 3 drumuri la inaltime

Transalpina, Transfagarasan, Transbucegi: cand se deschid cele 3 drumuri la inaltime
  • Transalpina, deschisa de la 15 mai
  • Cel mai inalt drum din Romania este Transalpina
  • Altitudinea maxima este de 2145 metri
Trimite unui prieten

In tara noastra sunt multe obiective turistice atragatoare, printre ele numarandu-se si drumurile care strabat zonele montane de la noi. Toate acestea sunt totusi umbrite de intarzierea redeschiderii lor si de incertitudinile care inca planeaza asupra datelor exacte daca se poate circula oficial pe aceste sosele.

Transalpina, deschisa pe propria raspundere

Cea mai inalta sosea din tara, Transalpina, este deschisa inca de la 15 mai, insa cu anumite restrictii.

In prezent, pe acest drum se circula pe propria raspundere, pentru ca lucrarile de reabilitare nu au fost terminate. Oficial, drumul are statutul de santier in lucru, insa multi soferi se aventureaza pe el chiar daca nu este in stare foarte buna, nu are indicatoare, parapeti si marcaje si pe unele portiuni lipseste asfaltul.

In martie anul acesta, CNADNR a castigat in instanta dreptul de a prelua soseaua din administrarea societatii Romstrade, companie care nu a mai putut efectua lucrari de modernizare dupa intrarea in insolventa, in urma cu aproape trei ani. Dupa castigarea procesului, CNADNR promitea ca Transalpina - DN67C - va fi deschisa pe 15 mai, insa cu restrictiile de rigoare impuse de un drum care se afla in lucru. Proprietarii de pensiuni din zona au depus plangeri la Parchet impotriva CNADNR, nemultumiti fiiind ca de situatia drumului care atrage sute de turisti.

Soseaua, care are punctul cel mai inalt in Pasul Urdele la 2.145 de metri, este inchisa din toamna pana in primavara din cauza conditiilor meteo.

Transalpina, Transfagarasan si Transbucegi

Pe Transfagarasan, incepand de la 1 iulie

Cel mai celebru drum de la noi si al doilea cel mai inalt din tara, laudat si de pretentiosii prezentatori de la Top Gear, Transfagarasanul (DN 7C) se deschide la data de 1 iulie intre km 104+000 - Piscu Negru si km 130+800 - Cabana Balea - Cascada. Pana atunci se poate circula pe el pe tronsonul Bascov — Piscu Negru, si pe tronsonul cabana Balea Cascada — intersectia cu DN1 — zona Cartisoara.

In vara anului trecut se vehicula ca autoritatile locale vor face investitii de circa 20 de milioane de euro pentru a tine drumul deschis pe intreg parcursul anului. In iunie 2014, Florin Tecau, presedintele Consiliului Judetean Arges, spunea ca pe Transfagarasan se vor construi copertine si protectii astfel incat drumul ar putea ramane deschis tot timpul anului fara ca soferii sa fie in pericol din cauza stratului mare de zapada sau din cauza avalanselor. De altfel, tot atunci se vorbea si despre o reabilitare a drumului, insa pana acum despre planurile acestea nu s-a mai auzit nimic.

In prezent, Transfagarasanul este deschis traficului patru luni pe an, din cauza altitudinii, care urca pana la 2.034 de metri.

Transbucegi, cu bariere

Mai putin faimos decat Transalpina si Transfagarasan, Transbucegi este insa si el un drum spectaculos. DJ713 sau "Drumul Babelor" duce pana la Sfinx si Babele si, teoretic, este inchis, fiind considerat nesigur. Ca si in cazul Transalpinei, oficial, drumul este inca in lucru, si pe aici se circula pe proprie raspundere.

In 2013, soseaua care duce pe platoul Bucegilor si care leaga Cabana Cuibul Dorului de Varful Dichiu si Cabana Piatra Arsa a inceput sa fie folosita de turisti de la inaugurarea ei, chiar daca nu erau inca instalati parapetii si indicatoarelor. La inceputul lunii mai, aici au fost amplasate doua bariere care interzic accesul masinilor deoarece circulatia este riscanta din cauza ca in unele zone drurumul s-a surpat, iar prezenta turistilor ingreuneaza lucrarile de reabilitare. Autoritatile nu au comunicat inca o data la care accesul va fi din nou posibil legal.

Proiectul de reabilitare Transbucegi a fost demarat in 2010, a costat peste 10 de milioane de euro, si in prezent el nu este in totalitate terminat din cauza unor neintelegeri intre Consiliile Judetene din Dambovita si Prahova. La inceputul anului curent, autoritatile au dat asigurari insa ca el va fi terminat in 2016. Drumul se intinde pe 20 de km, din care doar 17 sunt asfaltati, si ajunge pana la 1.925 de metri altitudine ce trece inclusiv prin Parcul Natural Bucegi.

Transalpina, Transfagarasan si Transbucegi

Trimite unui prieten