Cum sa cumperi o masina second-hand online: 5 sfaturi de urmat

Cum sa cumperi o masina second-hand online: 5 sfaturi de urmat
  • Pozele, secretele care tradeaza starea masinii
  • Gramatica limbii romane te salveaza de la tepe
  • Masinile cu numere straine detin suprematia la actele false
Trimite unui prieten

Fiind cel mai mare site auto care gazduieste si o platforma cu mii de anunturi auto, am reusit sa invatam de-a lungul anilor secretele vanzatorilor de automobile second-hand. Si pentru ca nu vrem sa iei vreo teapa atunci cand ai bani si esti in cautarea unui nou autoturism, vrem sa impartasim cu tine cele mai importante 5 secrete.

Pozele, secretele care tradeaza starea masinii

Nu degeaba se spune ca o poza face cat o mie de cuvinte... Probabil, cumparatorii online de masini au invetat aceasta vorba mare. Pentru ca, daca suntem atenti putin la imaginile anunturilor, ne vom da seama de mai multe lucruri decat daca citim descrierea. Si anume, atunci cand dam click pe o poza si o marim, avem la dispozitie o multime de informatii noi. Mai exact, daca in poze masina are numarul cenzurat sau ascuns, atunci proprietarul are ceva de ascuns: ori masina este pe alt nume, ori are probleme cu actele. Adica atunci cand vezi numere ascunse, trebuie sa-ti pui un semn de intrebare. Pentru ca un vanzator de buna credinta care nu are nimic de ascuns, nu ar face asa ceva.

Tot din poze, poti sa vezi numarul de inmatriculare a masinii pe care vrei sa o cumperi. Si astfel, poti verifica daca are asigurare si ITP valabile. Din pozele facute la exterior mai poti sa-ti dai seama de starea anvelopelor, de eventuale zgarieturi sau elemente lovite care nu mai sunt aliniate. Iar din pozele facute la interior, daca sunt mai in detaliu, poti sa iti dai seama daca uzura volanului si a scaunelor se potriveste cu numarul de kilometri anuntati in anunt.

Ultimul lucru ce merita sa-l studiezi bine in pozele din anunt este "peisajul" din spatele masinii. Nu de putine ori masina este fotografiata in targ, ceea ce inseamna ca vanzatorul poate fi samsar. Sau in vreo curte de "palat cu turnulete", ceea ce il face pe vanzator nu tocmai cinstit. La fel si daca in poze mai vezi si alte masini pe care acelasi vanzator le pune pe internet, semn ca se ocupa cu astfel de tranzactii. Cu alte cuvinte, daca masina este pozata undeva aleatoriu, in fata blocului, ai toate sansele sa dai de un vanzator de buna credinta.

Cum sa cumperi o masina second-hand: 5 sfaturiMasina vanduta si in targCum sa cumperi o masina second-hand: 5 sfaturiParca nu as lua o masina de la un asemenea parcagiu...

Gramatica limbii romane te salveaza de la tepe

Nu sunt deloc putine anunturile auto ce par a fi scrise de analfabeti cu maximum 2 clase. Iar atunci cand dai peste o masina care e prezentata prin cuvinte scrise gresit, iti recomandam sa ocolesti astfel de achizitii. Pentru ca regula e simpla: daca un om nu a avut grija sa se duca la scoala, iti dai seama ca grija a avut de masina pe care vrei sa o cumperi tu...

Adica daca vezi anunturi descrise in cuvinte precum "full de full", "tzipla", "belea", "beton", sau cu greseli aberante de gramatica, de genul "masina i-mi apartine" sau "radio-sidi si empe3", e bine sa le treci cu vederea si sa cauti alta masina. Deoarece nu credem ca ti-ai dori sa fii noul posesor al unui autoturism ce i-a apartinut unui analfabet. Care, cel mai probabil, nu stie sa citeasca foarte bine nici infromatiile de pe cartea de identiate, ce sa mai vorbim de recomandarea producatorului despre revizia periodica...

Masinile cu numere straine detin suprematia la actele false

Din pacate, automobilele care se vand cu numere straine sunt foarte numeroase pe internetul din Romania. Si asta pentru ca au preturi foarte mici, motiv pentru care se si vand destul de bine. Dar cei care au surprize atunci cand vor sa inmatriculeze masina in tara sunt extrem de multi. Si principala cauza este faptul ca multe automobile venite din Germania, Anglia sau alte tari europene vin cu acte insuficiente sau false. Va scriam mai demult cum se pot verifica unele acte, pe anumite site-uri, in functie de numarul de inmatriculare. E clar ca daca masina pe care vrei sa o cumperi are asigurarea sau inspectia expirate sau false, nu trebuie sa o cumperi...

Sfatul cel mai bun pe care incercam sa ti-l dam la acest capitol este legat de cumpararea unor masini impreuna cu un cunoscator. Si asta pentru ca cei de la RAR iti cer anumite acte impreuna cu masina care vine cu numere straine, in vederea inmatricularii. Si daca nu ai acele documente, nu o poti inscrie in tara. Mai rau, majoritatea celor care vand masini straine suspect de ieftin si mentioneaza ca au toate actele in regula, iti vor da acte false pe care oficialii de la RAR sau DRPCIV le vor identifica imediat si te vor lasa si fara acte, dar si fara masina. Asadar, informeaza-te pe site-ul RAR si pe cel al DRPCIV-ului in vederea actelor necesare inmatricularii, pentru a sti ce sa-l intrebi pe vanzator.

Cum sa cumperi o masina second-hand: 5 sfaturiNumerele ascunse in Paint nu prezinta incredere mare...

Fii atent la informatiile online despre vanzator

Nu strica sa faci o scurta documentare despre vanzatorul de la care vrei sa cumperi masina gasita intr-un anunt online. Si asta pentru ca este foarte usor, dar si foarte util. De obicei, pe site-urile de anunturi, ai acces la toate vanzarile unei persoane, care de obicei are cont cu username, telefon si adresa de mail. Adica ai la dispozitie 3 mijloace pentru a te documenta despre el. Poti astfel sa afli daca acest vanzator este samsar, daca cumva a scris detalii si istoricul masinii pe vreun forum, daca a lovit-o sau daca, atunci cand cauti dupa numarul de telefon, iti apar zeci sau sute de anunturi auto...

Primul pas este sa vezi pe site-ul pe care ai gasit anuntul cu masina dorita ce alte produse mai vinde acelasi vanzator. Poate mai vinde piese de la acelasi model, lucru care trebuie sa-ti ridice semne de intrebare, poate mai vinde alte masini sau nimic legat de domeniul auto si este un simplu vanzator privat. Poti cauta ulterior dupa adresa de mail, dupa username si dupa telefon, ca sigur vei gasi niste informatii. Oricum, aici se mai potriveste un sfat: evita cumpararea unor masini de la useri de genul lover69, unicatulno1, DeputaMadre, CocalarVersat sau Giani_Mondialu.

Cum sa cumperi o masina second-hand: 5 sfaturiUn loc nu foarte primitor care spune multe despre vanzator

Formularile samsarilor, deja consacrate

Daca te "plimbi" mult prin anunturile online, e usor sa-ti faci repede o impresie despre vanzatorul care trebuie evitat, pana sa vorbesti cu el la telefon. Daca in descrierea unei masini care este la vanzare regasesti formulari de genul "nerulata in tara", "kilometri reali", "absolut full de full", "ireprosabila din toate punctele de vedere" sau deja arhi-cunoscutul "full fara piele si trapa", e clar ca acea masina este vanduta de un "expert". Mai mult, daca vezi ca acea masina, chiar daca este veche de 20 sau de 5 ani are kilometrajul undeva pe la 130-140.000 de kilometri, e clar ca ceva e necurat. Pentru ca mai toate masinile care au kilometrajul dat inapoi se invart acum in jurul acestei valori.

Tot din aceasta categorie fac parte si expresiile "accept schimb", "la combinatii e alt pret" sau "scad cate 100 de Euro pentru fiecare defect". Pentru ca, de obicei, oamenii care accepta schimburi vor o masina pe care sa o poata vinde mai usor. In plus, trebuie sa ne gandim ca o masina vanduta la mana a doua nu poate fi impecabila, este imposibil. Evident ca nu o sa-ti scada nimeni cate 100 de Euro/defect, pentru ca daca este un cunoscator, o sa gaseasca zeci de defecte la o masina care, aparent, arata foarte bine in imaginile din anuntul online... Asadar, te sfatuim sa eviti astfel de formulari si sa te orientezi asupra celor mai simple descrieri ce nu incearca sa-ti vanda expresii pretentioase.

Acum ca ti-am dat niste ponturi, iti recomandam sa le pui in aplicare. Intra in sectiunea MASINI SECOND, motociclete si piese auto de pe 4Tuning, cea mai mare zona online de vanzari automobile din Romania, foloseste cautarea avansata si gaseste-ti masina ideala!

Trimite unui prieten