A raspuns
stefan.angelo
EXPERT
(267,040 puncte)
acum 13 ani
Condensatoarele de capacitati mari (>0,5F) sau stabilizatoarele de tensiune, au rolul de a stabiliza tensiunea intr-un sistem electric.
Intr-un sistem in care mai multi consumatori \"se lupta pentru putere\", atunci cand un amplificator incepe sa foloseasca putere intr-un ritm fluctuant, luminile din bord si farurile incep sa “palpaie”...
Acest fapt poate influenta functionarea corecta a celorlalte amplificatoare din sistemul audio. Este adevarat ca amplificatoarele bune au integrate condensatoare in circuitul de alimentare care au rolul de a furniza curent atunci cand este nevoie. Dar, energia pentru a incarca acesti condensatori trebuie sa vina si ea de undeva si in momentele de solicitare maxima (peak-uri) aceasta energie nu este intotdeauna disponibila.
Un condensator furnizeaza energie si curent unui amplificatory atunci cand acesta are nevoie. In mod normal o baterie de masina si un alternator furnizeaza curent mare in intervale \"mari\" de timp (Ah - Amperi-ora). Un amplificator lucreaza in intervale mici de timp – milisecunde – el cerand aproape instantaneu cantitati mari de current din sistemul electric pentru a sustine reproducerea fara probleme a unui sunet clar, curat, fara distorsiuni. Bateriile auto nu sunt facute pentru asta. Aici intervine roluil condensatorului.
El inmagazineaza curent si sustine putere in mod asemanator unei baterii numai ca il furnizeaza aproape instantaneu. Daca un amplificator nu are de unde sa consume curent atunci cand are nevoie el nu poate reproduce semnalul musical asa cum ar trebui. Teoretic asta se traduce prin distorsiuni. Daca un amplificator este lipsit in mod constant de curent si fortat sa lucreze in acest regim timp indelungat el va incerca sa compenseze aceasta lipsa prin cresterea tensiunii. Acest fenomen duce la supraincalzirea amplificatorului, fortandu-l sa mearga inafara regimului sau normal de lucru, fapt care duce la scurtarea duratei sale de viata.
Condensatorul furnizeaza amplificatorului ceea ce el are nevoie - curent, permitandu-i acestuia sa functioneze la parametrii sai maximi fara probleme.
Un condensator nu va face sistemul tau audio sa sune dintr-o data mai tare – cu toate ca poate imbunatati acest lucru; nu va duce la o crestere in tensiune a sistemului electric auto – ci va face posibila mentinerea lui; nu va furniza putere in plus pentru consumatori – dar cu siguranta o va mentine.
Un condensator va fi un castig pentru majoritatea acelora care cauta calitatea sunetului si bineinteles principalul beneficiar este sistemul electric auto.
Ex. Suma consumatorilor intr-un system audio auto este de 68A.
Am nevoie astfel de o baterie de cel putin 72Ah, un alternator pe masura - 80Ah, si in functie de puterea amplificatoarelor aleg condensatorul (condensatoarele) necesar, (-e), dupa regula: 0,1F(Farad) minim / 100Wrms.
Acesta se va monta cat se poate de aproape de amplificator.
De asemenea trebuie tinut cont si de sectiunea cablurilor folosite in instalatie, blocurile de distributie si sigurantele de protectie aferente, etc…
Sper ca ti-a fost util si succes!