Istoria tunerului german Alpina, specialistii in BMW, din 1965 pana azi

- Primele masini modificate de Alpina dateaza din anii '60
- Cel mai puternic motor produs de Alpina ofera 540 cp
- Initial, Alpina era o fabrica ce realiza masini de scris
Numele Alpina este, alaturi de Abarth, unul din cele mai vechi din domeniul performantei auto la nivel european. Un nume care este asociat exclusiv cu marca BMW, pentru care a modificat in trecut piese si pentru care acum produce automobile. Iata care este povestea marcii Alpina, din 1965, pana in prezent.
In zilele noastre, numele Alpina ne duce imediat cu gandul la BMW-uri performante, imbunatatite din bara in bara, care sunt realizate cu gandul la calitate si fiabilitate. Alpina este o companie privata ce poarta numele complet de Alpina Burkard Bovensiepen GmbH si are sediul in Buchloe, Bavaria, fiind un producator de automobile bazate pe modelele BMW. Alpina nu este considerata o companie aftermarket de tuning, ci un producator real de automobile. Mai mult, cei de la BMW nu-i considera un rival, ci dimpotriva, lucreaza si colaboreaza impreuna. De exemplu, unele modele sunt asamblate chiar pe liniile din fabricile BMW.
Inceputuri cu altfel de masini: masini de scris Alpina
Numele brandului Alpina dateaza inca din anii 1951, cand Dr. Rudolf Bovensiepen a pus bazele unei companii care producea masini de scris, numite Alpina Buromaschinenwerke AG. Compania a dat faliment in 1960, dar numele a fost o inspiratie pentru Burkard Bovensiepen (foto), fiul lui Dr. Rudolf, care a pus bazele unei companii de tuning in anul 1965. Initial, Burkard a dezvoltat carburatoare Weber cu doua camere pentru BMW 1500, carburatoare care s-au bucurat de un mare succes si care ulterior au fost certificate de BMW in 1964 pentru a echipa modelele fabricate.
Totul a inceput cand clientii acestui model erau dezamagiti de performante. Burkard a vazut oportunitatea si a identificat problema: admisie cu 4 intrari mari si un carburator prea mic. Motiv pentru care, in 1965, Burkard si-a transformat pasiunea de modificare a carburatoarelor si a pistoanelor de motor in afacere si a dat nastere companiei care exista si azi.
Masina de scris Alpina de la sfarsitul anilor '50
Compania s-a infiintat pe 1 ianuarie 1965 si avea 8 angajati care lucrau intr-una din cladirile vechii fabrici de masini de scris. Aici, muncitorii care erau acum angajati de ALPINA Burkard Bovensiepen KG modificau carburatoare Weber care echipau diverse modele BMW, dar si diferite piese pentru motor. Lui Burkard Bovensiepen ii placea sa experimenteze diverse modificari ale pieselor de motor, mai ales cele interne, de la pistoane, biele si vibrochen, pana la imbunatatirea blocului motor.
Imediat cum BMW a lansat modelul New Class 1600, Alpina a mai facut un pas inainte: a inceput sa realizeze motoare complete pentru acest model. Adica motoare BMW de fabrica pe care le imbunatatea considerabil: pistoane usurate, biele cu un design nou si un vibrochen mai echilibrat. La acea vreme, BMW 2002 Tii cu motorul Alpina se bucura de o putere uriasa de 165 cp.
In 1967 a fost realizat logo-ul companiei care este identic si azi. Un logo in care sunt incorporate piesele modificate la acea vreme care reprezentau activitatea firmei: carburatorul dublu si un vibrochen. Insa, ulterior, Alpina a inceput sa-si diversifice activitatile, implicandu-se inclusiv in sporturile cu motor.
Niki Lauda, pilot de teste Alpina alaturi de James Hunt si Jacky Icks
In 1968, Alpina a decis ca experienta in modificarea si imbunatatirea motoarelor de serie este suficienta ca sa intre in sporturile cu motor. De la 8 angajati a ajuns la peste 70, cand a si schimbat sediul initial din fosta fabrica de masini de scris din Kaufbeuren si s-a mutat in Buchloe, unde a ramas pana azi. Primele masini modificate integral de Alpina au fost modelele E9 3.0 CSL, care oricum avea si din fabrica diferite piese Alpina, si modelul BMW 2002. Dar, pentru a se asigura ca masinile modificate sunt performante, Burkard Bovensiepen a angajat o serie de piloti de teste care, ulterior, au ajuns celebri. Printre acestia s-au numarat nume sonore precum Niki Lauda, Derek Bell, Harald Ertl, James Hunt, Jacky Icks, Brian Muir sau Hans Stuck care au testat modelele modificate de Alpina, dar au si concurat intre 1968 si 1973. Niki Lauda a reusit in 1973 sa realizeze un record absolut, la bordul unul BMW Alpina Lightweight Coupe, in cadrul cursei de 6 ore de la Nurburgring.
Niki Lauda (st) alaturi de Burkard Bovensiepen (dr)
Niki Lauda alaturi de un BMW Alpina 3.0 CSL
Masinile modificate de Alpina s-au bucurat de un succes urias in motorsport si au reusit chiar sa obtina mai multe victorii. In 1970 si 1971, un BMW 3.0 CSL Alpina a reusit sa castige Campionatul European de Turisme, cursa de 24 de ore de la Spa-Francorchamps si mai multe curse interne din Germania de raliu de strada sau urcare in coasta.
In anul 1977, Dieter Quester este Campionul European in cadrul Campionatului European de Turisme la bordul unui BMW Alpina 3.5 CSL, dupa ce s-a luptat indelung cu favoritele masini de curse ale echipei Jaguar. Dupa acest sezon plin de succes, Alpina se retrage din acest campionat vreme de un deceniu si revine in 1987 pentru un singur sezon. Marca a mai participat in cursele de motorsport pana in 1988, cand regulile legate de restrictii si limitari nu mai corespundeau cu filosofia Alpina. Ulterior, Alpina s-a dedicat exclusiv producerii de vehicule de strada pana in 2009, cand a revenit pe circuit.
Tot in 1987, Alpina si-a incercat norocul si in DTM. La bordul unui BMW Alpina M3 de Grupa A, piloti precum Ellen Lohr, Andy Bovensiepen, Fabien Giroix, Peter Oberndorfer si Christian Danner au obtinut mai multe victorii, dar nu au reusit sa castige campionatul. Insa, in acelasi an, Alpina mai reusea o performanta inedita in domeniul ecologiei: avea primele masini de curse dotate cu catalizatoare, o dotare care ulterior a fost obligatorie la toate masinile din DTM.
Un BMW Alpina intr-o etapa de DTM se lupta umar la umar cu un Mercedes-Benz
Anul 1971 a mai insemnat un moment istoric pentru Alpina: au fost dezvoltate de catre companie celebrele jante din aliaj usor cu 20 de spite, un design care este emblematic si astazi pentru aceasta companie.
Niki Lauda, la start, asteptand alaturi de masina de concurs: BMW Alpina 2800 CS
Un BMW Alpina in cursa ADAC GT Masters din 2009
Criza petrolului, un avantaj pentru Alpina
Anii '70 au reprezentat pentru soferii de rand o perioada dificila. Acea perioada in care celebrele masini americane de tip Muscle-Car erau date uitarii din cauza consumului mare, din pricina crizei mondiale a petrolului. Alpina insa a reusit sa supravietuiasca acestei perioade si s-a adaptat. A inceput sa realizeze motoare complete, modificand propulsoarele in 4 si 6 pistoane ale marcii BMW care echipau modelele New Class si New Six, astfel incat sa ofere performanta ridicata la un consum redus. Printre primele modele produse intr-un numar mai mare au fost BMW Seria 2 E21 320 care se vindea cu puteri de 122 sau 152 cp, dar si BMW Seria 6 E24, 630 CSi, o masina de 300 cp.
Alpina E21 B6 2.8 200 cp din 1978
Tot pentru a-si spori succesul, Alpina a demarat dezvoltarea unei retele de dealeri pe teritoriul Germaniei de Vest. Mai mult, Alpina, fiind recunoscuta drept o marca distincta de automobile inregistrata si recunoscuta de TUV si-a deschis si o retea internationala de dealeri. Primele tari in care masinile BMW s-au vandut in strainatate, incepand cu 1975, au fost Elvetia si Marea Britanie.
BMW 2002 Tii, prima masina completa vanduta de Alpina
In 1973, Alpina produce prima masina completa pe care o scoate la vanzare. E vorba de modelul Alpina 2002 Tii care oferea aceeasi putere de 170 cp ca si modelul de serie BMW 2002 Turbo, dar care era mai placuta de condus si nu suferea de lag-ul turbinei. Mai mult, la acea vreme, produsul celor de la Alpina era cu 1500 de marci mai ieftin decat BMW Turbo, dar si consumul era unul mult mai mic. Ulterior, au mai urmat cateva modele produse in serie mica, insa abia in 1978 Alpina a reusit sa produca primele automobile realizate in propria uzina.
Anul 1978, anul inovatiilor semnate de Alpina si aparitia pe harta mondiala a performantei
Uzina, care la finele anilor '70 numara cateva zeci de angajati, producand deja inca din 1975 masini de serie modificate, s-a facut cu adevarat remarcata in 1978. Burkard Bovensipene a prezentat trei automobile care au intrigat opinia publica: un BMW Alpina B6 2.8 model Seria 3 E21 care avea un motor cu 6 pistoane care producea 200 cp, in timp ce BMW nu oferea niciun model de Seria 3 cu 6 pistoane, avand pe piata doar motorizari cu 4 cilindri. Urmatorul model era cel numit Alpina B7 Turbo, o masina bazata pe Seria 5 E12, care se bucura de un motor 3.0 supra-alimentat de 300 cp. La acea vreme, acest model a fost declarat cea mai rapida limuzina din lume. Ultimul model semnat de Alpina prezentat in 1978 se numea B7 Turbo Coupe, masina realizata pe baza lui 630 CSi, care avea acelasi motor de 3 litri si 300 cp ca si Seria 5. O premiera pentru o companie atat de mica era faptul ca aceste trei modele noi se bucurau de o aprindere electronica 100% computerizata, o inovatie mondiala la acea vreme.
Alpina B7 Turbo cu motor 3.0 de 300 cp din 1978
Alpina B7 Turbo Coupe 3.0 300 cp din 1978
Vinuri alese si vanzari in Japonia
Burkard Bovensipene era un afacerist inascut. In 1979, Alpina si-a extins domeniul de activitate si a dat nastere unei linii de vinuri exclusiviste care imediat au prins la public si au inceput sa fie vandute in toate restaurantele din Germania. Alpina avea propriile podgorii si vindea propriile produse, insa principala activitate a noii divizii Alpina Weine era importul de vinuri selecte.
In acelasi an, Alpina a mai bifat o reusita, de aceasta data, in domeniul auto. Si-a deschis o reprezentanta in Japonia, prin intermediul careia, din 1979 si pana in anul 2014, a vandut peste 2300 de automobile.
Din 1983, Alpina este un producator autonom de automobile
Pentru ca inginerii de la Alpina luau un model de serie pe care il modificau aproape integral, atat la motor, cat si pe partea mecanica, dar si la interior si exterior, Ministerul Transporturilor din Germania, numit Kraftfahrtbundesamt, a decis in 1983 sa-i confere marcii statutul de producator de sine statator de autoturisme. Cu alte cuvinte, automobilele Alpina nu mai erau obligate sa fie vandute cu sigla BMW, ci puteau fi vandute cu sigla proprie Alpina.
Alpina B9 3.5 cu motor de 3.5 litri si 245 cp din 1981
Alte inovatii realizate de tunerul german
In 1981, Revista Auto Motor und Sport organizeaza impreuna cu Shell competitia Shell Kilometer Marathon, in care erau premiate cele mai economice automobile din lume. Alpina a participat la acest concurs cu un model special realizat pentru economia de carburant, bazat pe BMW 318i. Masina a castigat competitia avand la final un consum de numai 2.3 l/100 km fara sa aiba un motor electric sau hibrid.
In 1985, Alpina isi doteaza toate masinile fabricate cu catalizatoare metalice, o solutie mult mai buna si mai eficienta decat cele ceramice. Aceasta tehnologie a fost ulterior folosita si de producatorii in masa, multi ani mai tarziu.
In 1992, Alpina realizeaza pentru modelul bazat pe Seria 8, numit B12 5.7 Coupe o cutie manuala fara... ambreiaj. De fapt, cu ambreiaj controlat electronic. Acest sistem numit Alpina Shift-Tronic permitea cutiei manuale cu 6 rapoarte sa fie folosita fara apasarea vreunei padele de ambreiaj.
Alpina B12 5.7 cu o putere de 416 cp si motor V12
In 1993, Alpina lanseaza sistemul Switch-Tronic prin care duce condusul sportiv al unei masini cu transmisie automata la un nou nivel. Este in fapt vorba de schimbarea treptelor cu ajutorul unor butoane sau padele de la volan, optiune care la acea vreme era rezervata masinilor din Formula 1.
In 1995, Alpina scoate pe piata sistemul de catalizatoare incalzite electric, numite E-KAT. Acesta a fost initial montat pe modelul B12 5.7 E-KAT si reusea sa scada emisiile nocive cu 80 de procente. Versiunea care a fost ulterior montata pe masinile de serie se numea Super-Cat.
In 2003, Alpina lanseaza un model special numit B7 care are un motor de 500 cp dotat cu un compresor radial care functioneaza cu ajutorul sistemului Valvetronic si al curentului electric, ceea ce ii permite limuzinei realizate pe baza unui BMW Seria 7 sa aiba consuma de... Matiz.
Alpina B7 cu motor V8 de 500 cp din 2003
Toate Modelele Alpina realizate in serie
Incepand cu 1975, Alpina a inceput sa produca masini pe care le-a asamblat in uzina proprie. Ei cumparau un BMW de serie pe care il dezasamblau si faceau o serie de imbunatatiri. Motorul original era modificat pentru a-i creste puterea, caroseria primea cateva elemente vizuale aerodinamice, interiorul se bucura de noi elemente de confort si lux, iar partea mecanica era astfel reglata pentru ca soferul sa beneficieze de o tinuta de drum confortabila.
Majoritatea produselor realizate de Alpina se bazau pe motorizarile pe benzina de la BMW. Au existat insa si doua modele pe motorina. E vorba de modelul E39 D10 Biturbo de 245 cp si de Seria 3 E90 de 200 cp.
Alpina C2 2.7 din 1986 cu o putere de 209 cp
Model Alpina | Model la baza | Motor | Putere | Cuplu | Produs |
---|---|---|---|---|---|
A2/3 | E21 320 | A2/3 | 152 cp @ 6900 | 173 N·m @ 5500 | 1975–1977 |
A1/3 | E21 320 | A1/3 | 122 cp @ 5800 | 170 N·m @ 4000 | 1975–1977 |
A4S/3 | E21 320i | A4S/3 | 170 cp @ 6700 | 180 N·m @ 5500 | 1976–1977 |
A4/3 | E21 320i | A4/3 | 162 cp @ 6700 | 180 N·m @ 5500 | 1976–1977 |
B6 2,8 | E21 323i | B6 | 200 cp @ 6200 | 248 N·m @ 4500 | 1978–1981 |
B7 Turbo Coupé | E24 630CSi | B7 | 300 cp @ 6000 | 462 N·m @ 2500 | 1978–1982 |
B7 Turbo | E12 528i | B7 | 300 cp @ 6000 | 462 N·m @ 3000 | 1978–1982 |
C1 2,3 | E21 323i | C1 | 170 cp @ 6000 | 210 N·m @ 4500 | 1980–1983 |
B7 S Turbo | E12 528i | B7S | 330 cp @ 5800 | 500 N·m @ 3000 | 1981–1982 |
B9 3,5 | E28 528i | B9 | 245 cp @ 5700 | 320 N·m @ 4000 | 1981–1983 |
B6 2,8 | E21 323i | B6 | 218 cp @ 6000 | 265 N·m @ 5000 | 1981–1983 |
B9 3,5 Coupé | E24 635CSi | B9 | 245 cp @ 5700 | 320 N·m @ 4000 | 1982-1982 |
B7 S Turbo Coupé | E24 635CSi | B7S | 330 cp @ 5800 | 500 N·m @ 3000 | 1982-1982 |
B9 3,5 Coupé / 1 | E24 635CSi | B9/1 | 245 cp @ 5700 | 320 N·m @ 4000 | 1982–1985 |
C1 2,5 | E30 325i | C2/3 | 190 cp @ 5800 | 235 N·m @ 5000 | 1983–1985 |
C1 2,3 / 1 | E30 323i | C1/1 | 170 cp @ 6000 | 225 N·m @ 5000 | 1983–1985 |
B9 3,5 / 1 | E28 528i | B9/1 | 245 cp @ 5700 | 320 N·m @ 4000 | 1983–1985 |
B6 2,8 / 1 | E30 323i/325i | B6/2 | 209 cp @ 6100 | 270 N·m @ 5000 | 1984–1986 |
B7 Turbo Coupé / 1 | E24 635CSi | B7/2 | 330 cp @ 5700 | 512 N·m @ 2400 | 1984–1987 |
B7 Turbo / 1 | E28 528i/535i | B7/1 | 300 cp @ 5800 | 501 N·m @ 3000 | 1984–1987 |
B6 3,5 | E30 323i/325i | B10/2 | 261 cp @ 6000 | 346 N·m @ 4000 | 1985–1987 |
B10 3,5 Coupé | E24 635CSi | B10 | 261 cp @ 6000 | 346 N·m @ 4000 | 1985–1987 |
B10 3,5 | E28 535i | B10 | 261 cp @ 5800 | 346 N·m @ 4000 | 1985–1987 |
C2 2,5 | E30 325i | C2 | 185 cp @ 5800 | 246 N·m @ 4800 | 1986-1986 |
C2 2,7 | E30 325i | C2/1 | 209 cp @ 5800 | 267 N·m @ 4500 | 1986–1987 |
B7 Turbo / 1 | E28 | B7/3 | 320 cp @ 5700 | 520 N·m @ 2400 | 1986–1987 |
B6 3,5 | E30 325i | B10/3 | 254 cp @ 5900 | 320 N·m @ 4000 | 1986–1987 |
B7 Turbo Coupé / 1 | E24 635CSi | B7/3 | 320 cp @ 5700 | 520 N·m @ 2400 | 1986–1988 |
C2 2,7 | E30 325i | C2/2 | 203 cp @ 6000 | 265 N·m @ 4800 | 1987-1987 |
B11 3,5 | E32 735i | B11 | 250 cp @ 5700 | 330 N·m @ 4000 | 1987-1987 |
B11 3,5 | E32 735i | B11/1 | 239 cp @ 5700 | 310 N·m @ 4500 | 1987-1987 |
B6 3,5 S | E30 M3 | B10/5 | 254 cp @ 5900 | 320 N·m @ 4000 | 1987–1990 |
B6 3,5 | E30 325i | B10/5 | 254 cp @ 5900 | 320 N·m @ 4000 | 1987–1990 |
B3 2,7 | E30 325i | C2/2 | 204 cp @ 6000 | 265 N·m @ 4800 | 1987–1992 |
B11 3,5 | E32 735i | B11/3 | 254 cp @ 6000 | 325 N·m @ 4000 | 1987–1993 |
B10 3,5 / 1 | E34 535i | B11/3 | 254 cp @ 6000 | 325 N·m @ 4000 | 1988–1992 |
B12 5,0 | E32 750i | D1 | 349 cp @ 5300 | 470 N·m @ 4000 | 1988–1994 |
B10 Bi-Turbo | E34 535i | B7/5 | 360 cp @ 6000 | 520 N·m @ 4000 | 1989–1994 |
Roadster Limited Edition )RLE) | Z1 | C2/6 | 200 cp @ 6000 | 261 N·m @ 4900 | 1990–1991 |
B12 5,0 Coupé | E31 850i/850Ci | D1/1 | 349 cp @ 5300 | 470 N·m @ 4000 | 1990–1994 |
B6 2,8 | E36 325i | E1 | 241 cp @ 5900 | 293 N·m @ 4700 | 1992–1993 |
B12 5,7 Coupé | E31 850CSi | D2 | 416 cp @ 5400 | 570 N·m @ 4000 | 1992–1996 |
B11 4,0 | E32 740i | F1 | 315 cp @ 5800 | 410 N·m @ 4600 | 1993–1994 |
B3 3,0 | E36 325i | E3 | 250 cp @ 5700 | 320 N·m @ 4400 | 1993–1996 |
B10 4,0 | E34 540i | F1 | 315 cp @ 5800 | 410 N·m @ 4600 | 1993–1996 |
B10 3,0 ALLRAD | E34 525ix | E3/1 | 231 cp @ 5800 | 312 N·m @ 4200 | 1993–1996 |
B10 4,6 | E34 540i | F2 | 340 cp @ 5700 | 480 N·m @ 3900 | 1994–1996 |
B8 4,6 | E36 328i | F2/1 | 333 cp @ 5700 | 470 N·m @ 3900 | 1995–1998 |
B12 5,7 E-KAT | E38 750i | D3 | 387 cp @ 5200 | 560 N·m @ 4100 | 1995–1998 |
B3 3,2 | E36 328i | E4 | 265 cp @ 5800 | 330 N·m @ 4400 | 1996–1999 |
B10 V8 | E39 540i | F3 | 340 cp @ 5700 | 470 N·m @ 3900 | 1997–1998 |
B10 3,2 | E39 528i | E4/3 | 260 cp @ 5900 | 330 N·m @ 4300 | 1997–1998 |
B10 V8 | E39 540i | F4 | 347 cp @ 5700 | 480 N·m @ 3700 | 1998–2002 |
B12 6,0 E-KAT | E38 750i | D3/2 | 430 cp @ 5400 | 600 N·m @ 4200 | 1999–2001 |
B3 3,3 | E46 328i | E4/4 | 280 cp @ 6200 | 335 N·m @ 4500 | 1999–2002 |
B10 3,3 | E39 528i | E4/5 | 280 cp @ 6200 | 335 N·m @ 4500 | 1999–2003 |
B3 3,3 ALLRAD | E46 330ix | E4/8 | 280 cp @ 6200 | 335 N·m @ 4500 | 2001–2005 |
Roadster V8 Limited Edition | E52 Z8 | F5 | 381 cp @ 5800 | 520 N·m @ 3800 | 2002–2003 |
B10 V8 S | E39 540i | F5 | 375 cp @ 5800 | 510 N·m @ 3800 | 2002–2004 |
B3 S | E46 330i | E5/1 | 305 cp @ 6300 | 362 N·m @ 4800 | 2002–2006 |
Roadster S | E85 Z4 | E5/2 | 300 cp @ 6300 | 362 N·m @ 4800 | 2003–2005 |
B7 | E65/E66 745i | H1 | 500 cp @ 5500 | 700 N·m @ 4250 | 2003–2008 |
B5 | E60/E61 545i | H1 | 500 cp @ 5500 | 700 N·m @ 4250 | 2005–2007 |
B6 | E63/E64 650i | H1 | 500 cp @ 5500 | 700 N·m @ 4250 | 2006–2008 |
B5S | E60/E61 550i | H2 | 530 cp @ 5500 | 725 N·m @ 4750 | 2007–2010 |
B3 Bi-Turbo | E90/E91/E92/E93 335i | K2 | 360 cp @ 5500 | 500 N·m @ 3800 | 2007–2010 |
B3 Bi-Turbo Allrad | E90/E91/E92 335xi | K2 | 360 cp @ 5500 | 500 N·m @ 3800 | 2008–2010 |
BMW 1600 Touring Alpina din 1968
Alpina B7 Turbo din 1986, o masina cu motor de 3.5 litri si 320 cp
Alpina B11 dotata cu motor 3.5 si o putere de 254 cp realizat pe baza Seriei 7 model E32 in 1987
Alpina B6 3.5 este de fapt un BMW E30 cu motor de 3.5 litri si o putere de 254 cp
Alpina B6 3.5s este un BMW E30 M3 cu motor de 3.5 litri si 254 cp realizat din 1987 pana in 1990
Alpina B10 V8 este un model bazat pe un E39 Seria 5 Touring dotat cu motor de 347 cp
Alpina B3 este un model reaizat pe baza unui BMW E46 dotat cu motor de 3.3 litri care produce 280 cp
Alpina Roadster Limited Edition este la baza un BMW Z8 care are acum 381 cp
Alpina B5S, o masina cu motor V8 de 530 cp
Alpina B3 BiTurbo bazat pe Seria 3 E90/E91/E92/E93 cu motor de 3 litri si 360 cp
Alpina B6 bazat pe Seria 6 model 650i cu motor V8 de 500 cp
Alpina Roadster S, un model sport realizat pe baza lui BMW Z4 cu o putere de 300 cp
Alpina in prezent
In 2014, Alpina vinde 9 modele, atat pe benzina, cat si pe motorina, insa absolut toate dotate cu motoare Biturbo. Cel mai puternic motor din ziua de azi pe care il ofera Alpina este propulsorul de 540 cp 4.4 V8 pe benzina. In schimb, cea mai puternica motorizare pe motorina este cea de 3 litri Biturbo care ofera 350 cp. Unele automobile care poarta semnatura Alpina in ziua de azi sunt realizate cu ajutorul celor de la BMW. Mai exact, limuzina premium bazata pe Seria 7, numita B7, este fabricata la uzina BMW din Dingolfing, Germania.
Filosofia marcii Alpina
Alpina este un tuner care are o directie speciala. Nu este precum Brabus, tunerul specializat pe Mercedes-Benz, care face modificari la motor radicale, astfel incat produsul finit sa fie extrem de rapid si de performant. Alpina isi doreste altceva de la masinile pe care le realizeaza. Acest tuner german si-a propus inca de cand a aparut pe piata sa realizeze masini fiabile, cu motoare imbunatatite si economice, cu interioare mult mai orientate spre lux decat spre sportivitate, un design exterior minimalist personalizat cu elemente putine dar emblematice (jantele cu 20 de spite, buza frontala cu numele, culoarea albastra sau verde, etc) si o abordare diferita a performantei. De exemplu, in timp de vechea generatie de M5 E60 avea sub capota un motor aspirat V10, Alpina a realizat un model performant folosind propulsorul V8 de 4.4 litri supra-alimentat, pentru a se bucura de o greutate mai mica, cuplu mai mare la turatie mica si putere identica. Si pentru aceasta reteta pe care nimeni nu o mai abordeaza in lume, Alpina merita un loc fruntas in topul celor mai speciali tuneri din lume.
Interiorul unui BMW E46 modificat de Alpina nu seamana deloc cu cel original
-
Spira volan a2469003614 mercedes benz gla x156 1200 Lei
0445110939 166007383r hmlgt9558r bosch injector fiat nissan... 800 Lei
A6510901686 a6510901286 turbo mercedes marco polo camper... 2000 Lei
-
Dacia logan benzina+gpl 2022 12300 €
Sistem audio canton 5e0035412 5e0035411h 8v0035223 5e0035411g... 1800 Lei
Audi a4 allroad tfsi 2016 21499 €
-
Trim usa stanga fata 4f0867409a audi a6 4f/c6 [2004 - 2008] 50 Lei
Senzor, presiune gaze evacuare dupa racitorul egr... 206.45 Lei
Geam usa dreapta spate porsche cayenne 9y model 2017-2023 cod... 400 Lei
-
Carcasa filtru motorina opel astra h 1.9 cdti 13179060 alfa... 100 Lei
5801644454 0986435255 0445110564 bosch injector iveco daily vi... 600 Lei
0445020175 5801382396 bosch pompa inalta presiune daf iveco... 1750 Lei
-
0445110743 8514148 bosch injector bmw... 600 Lei
Trim usa dreapta fata 4f0867410a audi a6 4f/c6 [2004 - 2008] 50 Lei
Panou sigurante bsm citroen c3, 9661707880, bsm l03-00, 450 Lei
-
8201453073 166000121r a6070700500 0445110652 bosch injector... 500 Lei
Dezmembrez skoda superb 1,9 tdi bsv 2006
00670051811 a670051811 ihi turbosuflanta alfa romeo stelivio /... 1750 Lei
-
Bara fata 4f0807437e audi a6 4f/c6 [2004 - 2008] 2.0 tdi blb 1500 Lei
Droser calculator modul led vw,seat,skoda, cod 992941571 cd 300 Lei
0445118040 a6540700400 bosch injector mercedes c cls e class... 1000 Lei
-
5801569141 0445110540 bosch injector case ih / new holland... 650 Lei
0445020334 5801848002 5802206691 bosch pompa inalta presiune... 2250 Lei
Radiator a.c renault clio 1.4i 8v 2003; 8200123103 150 Lei
-
Buton geam electric dreapta spate chevrolet captiva c100 c140... 50 Lei
Bobina inductie bmw seria 5 e60 e61 seria 3 e90 e91 benzina... 80 Lei
Grila radiator audi a3 ( 2012-2016 ) 750 Lei
-
Jante noi 17 inch originale vw tiguan t-roc passat b6 b7 b8 cc... 590 €
Cablu abs ids opel insignia 13238634 / 100 Lei
Haion / haion cu luneta ford focus 2 [2004 - 2008] wagon 5-usi... 350 Lei
-
Pompa vacuum 55278017 fiat ducato iii van 2.0 d multijet 116... 399 Lei
0445118034 a6540700300 bosch injector mercedes c class w206 3.0 1000 Lei
Jante aliaj 14 renault clio kangoo dacia vw seat opel 4x100 500 Lei
-
A6510900980 53049700086 10009880036 biturbo mercedes sprinter... 2000 Lei
8201055367 0986435211 166105302r 0445110414 bosch injector... 600 Lei
Ecu calculator motor mazda cx-5, 2757006381, sh0118881u, 1200 Lei


