Gata cu preturile mici! Comisia Europeana introduce taxe de 37.6% pentru masinile electrice importate din China

Gata cu preturile mici! Comisia Europeana introduce taxe de 37.6% pentru masinile electrice importate din China
  • Gata cu preturile mici!
  • Comisia Europeana introduce taxe de 37.6% pentru masinile electrice importate din China
Distribuie pe Facebook

Astazi, la noua luni de la deschiderea unei investigatii antisubventie din oficiu, Comisia Europeana instituie taxe compensatorii provizorii la importurile de vehicule electrice cu baterie (BEV) din China. Pe baza investigatiei, Comisia a concluzionat ca lantul valoric al BEV din China beneficiaza de subventii neloiale, ceea ce cauzeaza un risc de producere a unui prejudiciu economic pentru producatorii de BEV din UE. Investigatia a examinat, de asemenea, consecintele si impactul probabil al acestor masuri asupra importatorilor, utilizatorilor si consumatorilor de BEV din UE.

Consultarile cu guvernul chinez s-au intensificat in ultimele saptamani, in urma unui schimb de opinii intre vicepresedintele executiv, Valdis Dombrovskis si ministrul chinez al comertului, Wang Wentao. Eforturile care vizeaza gasirea unei solutii compatibile cu normele OMC, care sa raspunda intr-o maniera adecvata preocuparilor exprimate de Uniunea Europeana continua la nivel tehnic. Orice rezultat negociat pe baza investigatiei trebuie sa permita remedierea eficace a formelor prejudiciabile de subventionare identificate.

Taxele individuale care se aplica celor trei producatori chinezi inclusi in esantion sunt urmatoarele:

• BYD: 17,4 %;

• Geely: 19,9 %;

• SAIC: 37,6 %.

Alti producatori de BEV din China, care au cooperat in cadrul investigatiei, dar nu au fost inclusi in esantion, vor face obiectul unei taxe medii ponderate de 20,8 %. Taxa aplicabila altor societati care nu au cooperat se ridica la 37,6 %.

Pe baza observatiilor prezentate de partile interesate privind exactitatea calculelor, taxele provizorii au fost ajustate usor in sens descrescator in raport cu nivelurile taxei care au facut obiectul unei informari prealabile la 12 iunie 2024. Toate concluziile detaliate ale investigatiei figureaza in regulamentul de punere in aplicare, care este publicat in prezent in Jurnalul Oficial.

Aceste taxe provizorii se vor aplica de la 5 iulie 2024, pentru o durata maxima de patru luni. In acest interval de timp, o decizie finala cu privire la taxele definitive trebuie sa fie adoptata printr-un vot al statelor membre ale UE. Odata adoptata, aceasta decizie ar face ca taxele sa devina definitive pentru o perioada de cinci ani.

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Legislatie Auto DATA PUBLICĂRII: 8 Iulie 2024